21st jan2014

Uitgeslapen: Ruud Feltkamp

by toscasel

Slapen kan Ruud Feltkamp (24) als de beste en van een ochtendhumeur heeft hij nog nooit gehoord, maar wakker worden is geen specialiteit van de acteur. Moeilijke vragen moeten wachten tot na het douchen.

Bedgast
Wie
: Ruud Feltkamp
Bekend van: Speelde op z’n negende de hoofdrol in Kruimeltje, maar is vooral bekend als Noud Alberts uit Goede Tijden Slechte Tijden.
Met wie slaapt ‘ie: Alleen, of met vriendin Michelle
Je ziet hem: Nu in de bioscoop als Erik in de romantische komedie Toscaanse Bruiloft

In welke gemoedstoestand werd je vanmorgen wakker?
“Een beetje sacherijnig en half slaapdronken dacht ik ‘shit, moet ik er nu all uit.’ Ik vind opstaan echt een hel, pas onder de douche ga ik me beter voelen. Ik let heel erg op m’n slaap. Op Google las ik dat een man van mijn leeftijd 9 uur moet slapen, dus dat probeer ik aan te houden. Ik heb veel slaap nodig om me energiek te voelen. Vroeger snoozede ik drie liedjes lang. Eerst Sail van Awolnation, een dancenummer en daarna werd ik m’n bed uitgebeukt met happy hardcore. Dat was voor niemand leuk. Nu heb ik zo’n lamp die een half uur voordat ik eruit moet langzaam aangaat. Dat werkt ook.

Wat is jouw ochtendritueel?
“Ochtendritueel, wat is dat? Na het douchen gris ik een pakje ontbijtdrink uit de koelkast, jump de auto in en race naar de set van Goede Tijden, Slechte Tijden. Als ik twee uur later voor de camera’s sta, ben ik wakker.”

Wat is je slechtste ochtend ooit?
“Laatst was ik bij de MTV Awards en daar heb ik een paar drankjes genuttigd. Dat kon ook wel want ik hoefde pas om 12:00 uur op de set te zijn. Normaal gesproken doe ik dat niet als ik moet werken, dan ga ik liever op tijd naar bed. Maar het was een leuk feestje met een gezellige groep mensen. Iedereen had ontzettend veel zin in de avond, het voelde alsof we met z’n allen op een soort schoolreisje waren. Toen ik de volgende ochtend wakker werd, voelde ik me alsof ik door een bus was overreden. Na een dag op de set moest ik die avond ook nog naar de Beau Monde-Awards. Ik was zo brak dat ik op de loper dacht dat ik de helft van m’n mentale vermogen kwijt was. Omdat ik dit soort dingen niet vaak doe, zijn de gevolgen extra heftig.”

Heb je knuffels?
“Vroeger had ik een luipaardknuffel die ik gebruikte als kussen. Dat was echt het beste kussen dat er was! Ik had er geen emotionele band mee hoor, het lag gewoon lekker. Bij m’n vriendin liggen wel een heleboel knuffels op bed. Ik moet regelmatig op kermissen werken en daar krijg ik er meestal een aangeboden die ik voor haar meeneem. De topper is een ‘huge’ schaap, zo lelijk dat ‘ie grappig is.”

Waar lig je wakker van?
“Ik heb met m’n broer Pim een multimediabedrijf. We wonen samen en bespreken weleens plannen voor het slapengaan. Soms lig ik wakker van een goed idee en ben ik het in m’n hoofd al aan het uitwerken, maar ik ben een goede slaper. Als ik wil slapen maak eerst m’n gedachtes leeg. Je moet niet proberen nergens aan te denken, want dat lukt toch niet, maar aan niks belangrijks. Vervolgens komt de vermoeidheid vanzelf en daar focus ik me dan op en dan ben ik zo vertrokken

Wat is je grootste bedondeugd?
“M’n vriendin en ik vinden het lekker om in bed Prison Break te kijken. Het liefst met een grote bak popcorn erbij. Die kruimels vind je nog dagen terug.”

Heb je ooit spoken op bezoek gehad?
“Ik ben een ras-atheïst en geloof alleen in dingen die je kan bewijzen. Er zijn miljarden mensen op deze aarde en veel daarvan hebben camera’s en toch is niemand die ooit een echt spook heeft vastgelegd. Als er echt spoken waren geweest, hadden we ondertussen wel daar ondertussen wel overtuigend bewijs voor moeten hebben. Ik heb heel veel respect voor mensen die geloven, maar ik doe het zelf niet. Ik geloof dat de waarheid mooier is dan wat een geloof kan beschrijven. Ik bid ook niet voor het slapengaan.”

Vind je jezelf aantrekkelijk als je ‘s morgens in de spiegel kijkt?
“Nee, ik heb best wel lang haar en als ik uit bed kom staat het echt alle kanten op. Verder is het natuurlijk belangrijk voor mijn werk dat ik er goed uitzie dus ik heb een stylist en een vaste kapper die m’n haar knipt. Een pukkel of een bad hairday is natuurlijk niet zo erg, tenzij je staat te acteren in een serie waar twee miljoen mensen naar kijken. Ik vind het heerlijk dat ik in de grime bij GTST zo verwend word, maar thuis ben ik er niet mee bezig. Op m’n wastafel staat wax, haarlak, dagcreme en een make-up remover voor als ik daar op het werk geen tijd voor heb gehad en natuurlijk tandpasta. Ik ben niet ijdeler dan m’n vriendin.

Is je bed van jou alleen of mogen er anderen bij?
“Er mogen allemaal anderen bij komen liggen! Ik ben daar altijd heel makkelijk in, als er een feestje is geweest mag iedereen bij mij in bed logeren. Tijdens Oud en Nieuw lagen er vier vrienden in bed, twee naast m’n bed en nog een aan het voeteneind. Ik heb daar echt geen problemen mee, maar ik ben wel een heel loyaal persoon en ga niet vreemd. Lachend: Ik val natuurlijk wel snel in slaap en heb natuurlijk geen idee wat er gebeurde terwijl ik sliep.”

Ben je weleens onzeker in bed?
“Vroeger toen ik voor het eerst ging seksen wel dan vraag je je toch dingen af als ‘heb ik wel de goede boxer aan’ enzo. Maar het was vooral spannend omdat het allemaal onbekend was, nu is dat niet meer zo. Dat is eigenlijk best snel gegaan. Nu ik een relatie heb, ben ik eigenlijk nooit meer onzeker. In een goede relatie moet je kunnen doen wat je wil doen, zonder dat je daar onzeker over hoeft te zijn.”

Wat voor muziek draai je in de slaapkamer?
“Heel veel verschillende dingen eigenlijk!. Soms heb ik de radio aan, maar als je bezig bent en het nieuws voorbij hoort komen is dat niet goed voor ‘de mood’. Ik heb niet echt een lievelingsartiest, maar op YouTube heb je van die mixjes van een of twee uur, daar binnen lukt het allemaal wel.”

Dit verhaal stond in januari 2014 in VIVA.
Copyright: tekst Tosca Sel, beeld Anke van der meer/VIVA. Niets van deze pagina mag zonder toestemming worden overgenomen. Vragen? Mail naar tosca@toscasel.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>