15th dec2013

Chuckie de verlosser

by toscasel

Van straatschoffie uit Bos en Lommer tot Dirty wereldster die bij Paris Hilton onder de speed dail staat, dat is de carriere van dj Chuckie in een notendop. Nog altijd barst hij van de ambitie. Chuckies nieuwste droom: om van het Electric Festival op Aruba het grootste dancefeest van de Cariben te maken. Playboy was erbij.

Van straatschoffie uit Bos en Lommer tot wereldster op Aruba, dat is de carrière Clyde – Chuckie – Narain in een notendop. Toen hij 18 was mocht hij met z’n petje en sneakers nergens naar binnen. Krap twintig jaar later is hij vrienden met P. Diddy en Timbaland en smeken clubs hem of ‘ie bij ze komt draaien en organiseert hij z’n eigen meerdaagse muziekfestival. Vooral voor de lol, want voor de poen hoeft ‘ie het niet meer te doen.

Het loopt tegen middernacht als Chuckie in hoekje van de backstage aan een statafel in stilte een broodje warm vlees uit aluminiumfolie staat weg te happen. Zijn vriendin, dochter en zoontje schermen hem een beetje af van de de drukte. De spanning straalt van z’n anders zo zorgeloze gezicht af.

Hij moet zo op om de duizenden mensen die een kaartje hebben gekocht voor het eerste Arubaanse Electric Festival te entertainen en dat is spannend. Niet vanwege het aantal, voor die zesduizend man draait hij z’n hand niet om, maar omdat hij dit festival met z’n eigen bedrijf van de grond af aan heeft opgebouwd en wil dat het een doorslaand succes wordt.

De zenuwen lijken nergens voor nodig. Vijf meter verderop in zwoele avondlucht gaan de bezoekers los op de beats van Mitchel Niemeijer. De T-shirts van de mensen vooraan zijn nat van het zweet en er wordt gezwaaid met lichtgevende buizen en opblaasspeelgoed. Als Niemeijer zijn track ‘Pants down’ draait, gaan de gulpen los. Het publiek is opgewarmd klaar voor de headliner van de avond.

Via een donker trappetje loopt Chuckie een paar minuten later het podium op. Hij begroet de crew en stelt zich verdekt op om het publiek te bestuderen. De MC kondigt hem aan, de LED-schermen gaan uit, lazers schieten door de nacht, een bombastische stem telt af, de spanning bouwt op en de dj is de verlosser als hij met gespreide armen z’n beats loslaat op het publiek. Handen gaan de lucht in en er wordt vol overgave gesprongen. Hier is iedereen voor gekomen.

Na een uurtje komt gitarist Slash het podium op om mee te pingelen. Krap meerderjarige meisjes in Guns ‘n Roses T-shirts klimmen op de nekken van hun vriendjes om een glimp van de oude rocker op te kunnen vangen. Rock, house en rap vloeien in elkaar over en op het podium wordt er Patron-tequila gedronken alsof het water is. Tot niemand meer op z’n benen kan staan. Bedtijd.

‘En dan komt de hulk naar buiten, het groene monster dat alles kapot wil maken’

De volgende middag zit Chuckie voorafgaand aan een persconferentie voor 80 man internationale pers in z’n eentje aan een grote ronde witte tafel in een hotel. Terwijl hij een beetje met z’n iPhone speelt, lijkt in niets op de man die een paar uur eerder het eiland liet schudden. Hoe werkt dat? Chuckie: “Voordat ik op het podium sta ben ik altijd heel serieus omdat ik me bewust ben van alles. Ik wil zeker weten dat alles goed is qua licht en geluid. Als dat zo is, neem ik een paar minuten voor mezelf om in ‘de zone’ te komen. En dan komt de hulk naar buiten, het groene monster dat alles kapot wil maken.”

Net als gisteravond draagt hij z’n signature pet, een simpel shirt dat z’n getatoeerde onderarmen bloot laat en een korte broek met daaronder sneakers. Hij praat nu rustig en zacht, de hulk is achtergebleven op het festivalterrein en de dj spreekt: “Ik stond vannacht bijna te huilen omdat de mensen zo los stonden te gaan op mijn feestje. Het is mooi om te zien dat ze zo dankbaar zijn dat we iets naar Aruba hebben gebracht.”

De emoties zijn een mengeling van vermoeidheid en trots. De afgelopen weken heeft de dj geen oog dichtgedaan omdat hij wilde dat dit festival een succes zou worden. Met zijn bedrijf Dirty Dutch stampte hij deze productie uit de grond in de hoop dat dit het Amsterdam Dance Event (ADE) van de Caraïben wordt. Het feest staat en als alle plannen werkelijkheid worden, komt daar volgend jaar een dagprogramma bij waar producers en dj’s over de industry kunnen praten.

En dat alles op Aruba want het eiland is Chuckies nieuwe huis. Twee jaar geleden verhuisde hij met z’n gezin naar Caribisch Nederland omdat hij niet meer wakker wilde worden in de Hollandse regen. Niet dat hij zoveel nachten thuis sliep, zestig per jaar zou aan de hoge kant zijn, maar hij wilde een betere leefomgeving voor z’n gezin. En daarbij ligt het eiland op tweeënhalf uur vliegafstand van Miami waar hij veel moet zijn en dat komt tijdtechnisch wel lekker uit.

In het jaar dat de dj op het eiland woont, heeft hij veel goeds gebracht. “Ik ben hier niet gekomen om te graaien, ik wil iets teruggeven aan het eiland”, vertelt Chuckie. Hij doet z’n best. De Minister van Toerisme stuurde hem die ochtend een ‘chapeau’-berichtje omdat hij in het laagseizoen duizenden muziekliefhebbers naar het eiland trok. Hij zette ‘locals’ aan het werk om het festival op te bouwen en richtte de Play Foundation op, een stichting die liefde voor muziek en kunst promoot onder kinderen en ze helpt hun doelen te bereiken.

Teruggeven, inspireren en motiveren, dat zijn thema’s waar de dj en producer volop mee bezig is. Op alle dagen van het festival programmeerde hij Arubaanse dj’s omdat hij weet dat het draaien op die plek ze een zetje in de goede richting kan geven. Hij heeft zelf hard moeten werken voor z’n succes. Vanaf het moment dat hij voor het eerst twee platen aan elkaar mixte, wist hij dat ‘ie dj wilde worden, maar dat dat zou lukken was niet vanzelfsprekend.

‘Van m’n vier beste vrienden zijn er nu twee dood door bende-geweld, de derde zit in de bak’

Chuckie is Clyde’s straatnaam, gekregen toen hij met zijn vier beste vrienden hing in de straten van de Amsterdamse wijk Bos & Lommer. Van die vier zijn er nu twee dood door bende-geweld, de derde zit in de bak en de vierde is voetballer. Vanaf het moment dat Kleine Clyde op een middelbare-schoolfeestje twee platen in elkaar mixt weet hij dat er voor hem maar een toekomst is: draaien. “Muziek is mijn redding geweest. Ik wilde het altijd al ver schoppen en muziek heeft me gebracht waar ik wilde zijn.”

Hij groeit op in een bijstandsgezin waar geld geen vanzelfsprekendheid is. Als hij een mixer nodig heeft om te gaan draaien, vraagt hij zijn moeder of hij 225 gulden kan lenen. Wetende dat dat een boel geld is. Binnen vier maanden betaalt hij haar terug terug door te werken in de kapsalon van z’n broers. Hij spaart een platencollectie bij elkaar en is iedere vrije minuut met muziek bezig.

Als hij het mixen onder de knie heeft, benadert hij een promotor om te vragen of ‘ie op z’n feestje mag draaien. Omdat ‘ie op dat moment pas 12 is, neemt hij z’n oudere broer Ryan mee naar de afspraak. Chuckie: “Die man bood me 25 gulden om de hele avond te draaien. Ryan kijkt mij aan, ik kijk hem aan en hij zegt: ‘Kom we gaan’.” Vanaf dat moment is de taakverdeling tussen de twee duidelijk: Ryan regelt het en Clyde zet de boel op z’n kop. Ryan regelt de optredens, rijdt Chuckie het land door en voert hem de shotjes die hij zelf nog niet mag kopen.

Chuckie draait hiphop en maakt snel naamsbekendheid in die scene, maar hij is ook benieuwd naar house. Dat zijn dan nog twee totaal verschillende werelden. De club waar hij op vrijdag draait, komt hij op zaterdag met z’n petje en sneakers niet in omdat het dan ‘danceavond’ is. Op straat leerde hij dat je elkaars achtergrond moet respecteren, maar dat werkt tijdens het uitgaan blijkbaar anders.

‘P. Diddy hoorde m’n plaat en wist dat hij er wat mee moest doen. Voor ik het wist zat ik vier dagen met hem in de studio’

De broertjes Narain weten dat dit anders kan en beginnen Dirty Dutch: feesten waarbij alles gedraaid wordt en iedereen welkom is. De eerste editie trekt in 2005 zesduizend mensen naar de Amsterdamse Heineken Music Hall en binnen drie jaar moeten ze naar de RAI omdat er dertigduizend willen komen. En dan gaat het hard: in 2008 opent Chuckie Sensation White. In 2009 brengt hij ‘Let the bass kick in Miami Bitch’ uit en wordt hij door Amerikaanse rapper en producer P. Diddy gevraagd naar Amerika te vliegen voor een samenwerking. Chuckie: “Hij hoorde de plaat en wist dat hij er wat mee moest, voor ik het wist zat ik vier dagen bij hem in de studio.” En als klap op de vuurpijl breekt hij in 2010 tijdens Koninginnedag het Museumplein af.

De tweede avond van het Electric Festival op Aruba is al in volle gang als Chuckie zich op het podium meldt. Eric Morillo – bekend van de wereldhit ‘I Like to Move it’ staat te draaien en hij valt Chuckie in de armen als ze elkaar zien. De mannen mogen elkaar duidelijk graag en binnen een paar minuten staan ze back-to-back te draaien om het feestje tot een kookpunt te brengen.

De spanning van de eerste avond is duidelijk verdwenen want het gaat er veel losser aan toe. Er wordt meer gedanst, meer gedronken en meer gespeeld. Het publiek is vanaf de dj-booth een grote golvende massa. Playmate Amanda Cerny – ambassadrice van de Play Foundation – klimt halverwege de avond op de dj booth om naast de MC haar welgevormde billen de te schudden. Het gejuich is bijna harder dan de muziek en dat blijft zo tot drie uur ‘s nachts.

‘De stem aan de andere kant van de lijn zei ‘Hi, it’s Enrique’ en ik dacht ‘ik ken geen Enrique’. Dus ik vraag ‘Enrique who?’ was het Enrique Iglesias’

Hoe bekender Chuckie wordt, hoe bekender zijn vrienden. Na P. Diddy meldde producer Timbaland zich en niet veel later leerde hij ook Enrique Iglesias kennen. Chuckie had een remix voor hem gedaan en na een paar dagen kreeg hij ineens telefoon. Chuckie: “Ik nam op en de stem aan de andere kant zei ‘Hi, it’s Enrique’ en ik dacht ‘ik ken geen Enrique’. Dus ik vraag ‘Enrique who?’ was het Enrique Iglesias die m’n remix zo dope vond.” Dus ze zien elkaar nu regelmatig op een van de feesten waar Chuckie draait in New York, LA of Miami. Daar leerde hij ook Wilmer Valderrama (Fez uit So That ‘70s Show) kennen en Paris Hilton.

Met de blonde socialite heeft Chuckie een goede band: “Ik ontmoette Paris drie jaar geleden en ik had nooit gedacht dat we zo’n klik zouden hebben. Mensen denken dat ze dom is met d’r hondje en alle feestjes, maar daar is niets van waar. Op zakelijk gebied is zij echt een inspiratiebron voor me, zij heeft haar imperium van de grond af opgebouwd en daar kan ik alleen maar respect voor hebben.”

En met het succes komt ook het geld. De 25 gulden die Chuckie ooit geboden kreeg voor een avondje draaien is opgelopen naar 25.000 tot 125.0000 euro per set. Van dat geld gaat hij op reis en investeert hij in z’n studio. Hij heeft genoeg verdiend om met pensioen te kunnen, maar gooit het geld niet over de balk. Dure auto’s zijn niet z’n ding, hij vindt het wel leuk om er in een te rijden maar hij heeft zelf een Ford Explorer. Een MPV van 40.000 euro die hij omschrijft als een ‘gezinsauto’.

Wel heeft de dj een voorliefde voor sneakers en kleren. Een tijdje geleden ging hij een spijkerbroek kopen in LA. Toen ze ‘m bij de kassa aansloegen ontdekte hij tot z’n grote schrik dat die broek niet 197 maar 1197 dollar was. Het eerste getal was bijna van het kaartje afgesleten en hij had het over ‘t hoofd gezien. Schouderophalend: “Dat was wel duur ja, maar toen kon ik al niet meer terug.”

Ook qua vrouwen en feesten kiest Chuckie weloverwogen. Hij is al tien jaar bij zijn vriendin en voor ‘nevenactiviteiten’, zoals hij ze zelf noemt, heeft hij geen tijd: “Het afgelopen jaar heb ik driehonderd boekingen gedaan. Sinds juli heb ik 34 steden, 16 landen en vier continenten gezien. Alles is zo strak gepland dat ik niet zou weten wanneer ik op een afterparty kan doorzakken.”

‘Ik zie zoveel anderen die instorten van vermoeidheid en ik balanceer op het randje’

Chuckie wilde het dit jaar eigenlijk rustiger aan doen. De verhuizing naar Aruba scheelt een paar vluchten per jaar, maar stiekem werkt hij harder dan ooit: “Wat er nu gebeurt heb ik nooit kunnen dromen. Ik krijg zoveel aanbiedingen waar ik geen nee tegen kan zeggen.. Maar ik moet opletten. Ik zie zoveel anderen die instorten van vermoeidheid en ik balanceer op het randje.”

Dus hij probeert in ieder geval selectiever te zijn met de klussen die hij aanneemt. Hij krijgt wel vijftig remix-verzoeken per maand en daarvan pakt hij alleen degenen aan waar hij gelijk enthousiast van wordt. Losse clubavonden doet hij maar weinig, de vaste Dirty Dutch maandag deze zomer in Pascha Ibiza maandag op Ibiza waren mooi, net als de residencies die hij heeft in Miami, LA en New York. Draaien doet hij nog steeds met liefde: “De adrenaline neemt het echt over, het is een rush en die is lekker. Ik heb nog steeds vlinders in m’n buik voordat ik op ga. Als dat niet meer zo zou zijn, zou ik wat anders moeten gaan doen.”

Wat dat anders zou moeten zijn weet hij nog niet precies, maar het plan begint wel steeds meer vorm te krijgen: “Ik wil een soort Richard Branson worden en raak geïnspireerd door Mary’s Meals, een instelling die duizenden kinderen over de wereld voedt. Ik hoop ooit ook zoiets te kunnen bereiken. Ik heb 700.000 Facebook-fans en 500.000 Twitter-followers, daarmee kan ik het verschil maken.”

Dit verhaal verscheen in december 2013 in Playboy.
Copyright tekst en beeld: Tosca Sel. Niets van deze pagina mag zonder toestemming worden gebruikt. Vragen? Mail naar tosca@toscasel.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>