21st dec2013

Vrouw zoekt speld

by toscasel

Het is nog niet zo simpel om tussen talloze datingprofielen die echt leuke mannen te vinden. Datingdeskundige Tosca Sel zet je op het juiste spoor.

Het taboe op internetdaten is verdwenen want het lijkt alsof zo’n beetje single op zo’n site staat. Als ik (vrouw 29, HBO opgeleid, Utrecht) zoek naar een man (27-35 jaar oud met een gelijke opleiding en woonplaats) krijg ik honderden matches voorgeschoteld. Daar ‘de ware’ uitfilteren is een kunst op zich, maar met deze richtlijnen kom je een heel eind.

Selecteer streng
e-Matching oprichter Jasper Jan de Konink weet hoe je het aanbod effectief uitdunt: “Als je er niet uitkomt wanneer je alleen op leeftijd en woonplaats zoekt, kan je ook selecteren op een hobby zoals tennis, wel of niet roken of een kinderwens. Zo vallen er al snel een aantal af.”

De volgende selectieronde is oppervlakkig: alle mannen die je zou willen zoenen, markeer je als ‘favoriet’ of ‘match’. De rest is niet interessant.

Photofop
Natuurlijk is uiterlijk niet alles, maar het is wel het eerste dat je ziet. Daarom selecteert iedereen z’n beste foto’s en wordt er soms nog digitaal wat aan de plaatjes gesleuteld. Jasper Jan pleit voor eerlijkheid: “Als je elkaar eenmaal ontmoet, is uiterlijk niet het belangrijkst meer. Als iemand een heel goed gevoel voor humor heeft, maakt een wijkende haargrens ineens veel minder uit.”

Mn. zkt. vr.
En dan de profielteksten, de gehate persoonlijke verkooppraatjes. In de tekst vertel je wat je doet en wie je zoekt. Volgens Jasper Jan moet je niet alleen op de tekst zelf letten, maar ook tussen de regels door lezen: “Hoe lang een tekst is, zegt wat over de persoon die hem heeft geschreven. Kort zegt: Ik weet wat ik wil en hou van aanpakken. Lang kan betekenen dat hij veel te vertellen heeft of van filosoferen houdt.”

Als hij op zijn profiel uitgebreid over werk praat en ook nog eens specificeert wat hij verdient, is hij waarschijnlijk een carrièretijger. Sexuele toespelingen op een profiel worden door geen enkele datingsite gewaardeerd en meestal verwijderd. Staan ze er toch, dan heeft hij een missie. En mannen die hun eigen beroep niet kunnen spellen, doen waarschijnlijk iets anders dan ze beweren.

Het eerste bericht
Het is nu tijd om dat handje vol mannen dat nu nog ‘favoriet’ of ‘match’ is te mailen. Zo’n eerste bericht is een beetje een openingszin in de kroeg, maar als je alleen ‘Hi, kom je hier vaker?’ tikt, krijg je waarschijnlijk maar weinig reacties.

In het eerste bericht beschrijf je waarom je je pijlen juist op hem richt, je vertelt hem wat over je zelf en stelt hem een leuke open vraag waardoor hij wel ‘moet’ reageren. “Maar”, tipt Jasper Jan: “Hoe meer je schrijft, hoe meer punten hij kan vinden om op je op af te schrijven.”

Word ook niet te persoonlijk. De mailtjes die je via een datingsite stuurt, moeten dezelfde toon hebben als een luchtig gesprekje aan de bar. Moeilijke onderwerpen bewaar je voor later.

De eerste date
Blijf niet te lang op die datingsite hangen want voor je het weet heb je warme gevoelens voor zijn woorden en niet voor hem. Wissel een handje berichten uit, bel elkaar en spreek af wanneer het klikt.

Neem al deze info tot je, selecteer de vijf leukste mannen en stuur ze een berichtje en met een beetje geluk heb je tegen de tijd dat de nieuwe Glamour uitkomt een leuke date achter de rug.

Dit verhaal is in december 2013 gepubliceerd in Glamour.
Copyright tekst: Tosca Sel. Niets van deze pagina mag zonder toestemming worden overgenomen. Vragen? tosca@toscasel.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>