08th dec2011

Daten is Meten: Wie betaalt de rekening?

by toscasel

Jessica Sporty is 32, woont in New York en heeft zich de afgelopen weken de wereldwijde haat van daters op haar nek gehaald. Op de nieuwswebsite Business Insiderdeed Jessica uit de doeken hoe ze 1200 dollar per maand bespaarde door vijf dagen per week op date te gaan. Binnen no-time veranderde de site Jessica’s naam en werden de reactiemogelijkheden gedelete omdat de reacties “out of control waren” en mensen het verhaal “waaaaay to serious” namen. 

Wat was er aan de hand? Jessica was single in New York en had een probleem: ze hield van lekker eten en goede wijn, maar kon dat niet betalen. Met de 45.000 dollar die ze per jaar verdient, kon ze naast haar astronomisch hoge huur van 1500 dollar amper boodschappen doen. Maar toen ontdekte ze Match.com en vooral dat ze gratis uit eten kon met het gewillige manvlees dat ze daar aantrof. Vooral Wallstreetbankiers vonden het leuk om haar mee te nemen naar de meest exclusieve restaurants en één man bestelde zelfs een fles champagne van 200 dollar.

Nu zouden we kunnen doen alsof Jessica een hoer is die alleen maar uit was op gratis eten, maar ze was ook op zoek naar de liefde. En in liefde en oorlog is alles geoorloofd. Toch? Nee, niet echt natuurlijk. Maar laten we eerlijk zijn, wie heeft er nog nooit een man de rekening laten betalen terwijl je niet zeker wist of je hem nog vaker wilde zien? Datingsite e-Matching vroeg mannen wie de rekening van de eerste date betaalt en meer dan de helft vond het logisch dat zij dat deden. Een derde van de mannen heeft er geen problemen mee om de rekening te delen en geen een van de mannen vindt dat de vrouw de rekening volledig hoeft te betalen.

Jessica berekende dat een man op een gemiddelde date 60 dollar voor haar betaalde. Daaruit kunnen we opmaken dat ze haar kaarten niet goed gespeeld heeft óf dat ze niet zo aantrekkelijk is. Volgens wetenschappelijk tijdschrift KIJK vinden mannen het prima om 58 euro te betalen voor het eten van een normale vrouw. Een echte vamp mag de rekening rustig oplaten lopen tot 146 euro. Maar misschien had ze gewoon niet iedere dag zin in kreeft met truffels en champagne, dat kan natuurlijk ook.

Na twee weken sloot een huisgenoot van Jessica zich aan bij de zoektocht naar ware liefde – eh – een vollere bankrekening. Samen maakten ze uitgebreide spreadsheets waarin ze bijhielden met wie ze waar hadden afgesproken en voor de hoeveelste keer. De dames hadden namelijk één regel: niet meer dan vijf dates met dezelfde man. Met het interview in de Business Insider sluit Jessica een wilde periode af. Ze is gestopt met daten omdat ze het een uitputtingsslag vond: “Ik had geen zin meer om het spelletje te spelen en wilde wel weer eens slapen”. Owja, ze heeft tegenwoordig een vriend. Hoe vaak die haar mee uit eten neemt, staat niet in het artikel.

Het gesprek terugluisteren kan hier: Audiofragment_Goedemorgenshow

Tosca Sel schreef eerder het boek ‘Daten is Meten’ en informatie uit dit boek komt terug in deze blog. Deze post is getikt naar aanleiding van het wekelijkse gesprekje dat Tosca donderdag om 08:06 uur heeft met Karlijn de Roode van Stadsradio Almere in haar Goedemorgenshow.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>