09th feb2012

Daten is Meten: Verliefdheid is een toverbal

by toscasel

Daten is Meten

De Romeinen dachten dat verliefd worden alles te maken had met Cupido. Hij schoot pijlen in de harten van mensen om ze verliefd op elkaar te laten worden. Cupido bestaat natuurlijk niet, maar je kunt wel écht van het ene op het andere moment voor iemand vallen.

Wanneer je iemand ontmoet die je extreem aantrekkelijk vindt, zetten je hersenen het proces van verliefd worden in werking. Wat er dan gebeurt is vooral biologisch: er wordt adrenaline, endorfine, dopamine en oxytocine je bloedbaan in gejaagd, waardoor je hart sneller gaat kloppen, er vlinders door je buik fladderen, je kleffe handjes krijgt en je je onverwoestbaar voelt.

Er is uitgebreid onderzoek gedaan naar de hersenen van verliefde mensen. Onderzoekers koppelden proefpersonen aan een scan en legden ze foto’s van hun geliefden voor. Bij het zien van de foto’s werd het hersengebied dat motivatie en beloning activeert en de dopamine-aanmaak reguleert actief. Dopamine zorgt voor een euforisch gevoel, en dat is fijn.

Verliefde mensen willen elkaar zo vaak mogelijk zien om weer van dat fijne gevoel te kunnen genieten. Een kleine kanttekening, drugsgebruikers die verwachten te gaan ‘scoren’ hebben precies dezelfde reactie. Als je ziet hoe junkies compleet gefocust door de straten schuifelen op zoek naar een volgende hit zou je je kunnen afvragen hoe onschuldig verliefdheid eigenlijk is.

Geniet van je vlinders zolang ze er zijn, want voor je het weet zijn ze gevlogen. Onderzoekers van de Italiaanse universiteit van Pavia hebben ontdekt dat verliefdheid ongeveer een jaar aanhoudt, daarna is het gedaan met de pret. Voor 10 procent van de stellen is er iets wonderlijks weggelegd: eeuwige verliefdheid. De Amerikaanse psycholoog Arthur Aron en zijn team van de Stony Brook University in New York ontdekte dat de hersenen van een klein aantal koppels na jaren samenzijn nog steeds even heftig op elkaar reageren als aan het begin van hun relatie.

Tosca Sel schreef eerder het boek ‘Daten is Meten’ en informatie uit dit boek komt terug in deze blog. Deze post is getikt naar aanleiding van het wekelijkse gesprekje dat Tosca donderdag rond 08:10 uur heeft met Karlijn de Roode van Stadsradio Almere in haar Goedemorgenshow.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>