23rd feb2012

Daten is Meten: De openingszin

by toscasel

Wat is het eerste dat je zegt tegen een dame die je aantrekkelijk vindt? “Hallo”, vind ik altijd een goede optie, maar regelmatig hoor je in de kroeg pareltjes als: “Hier heb je een kwartje om je moeder te bellen dat je vannacht niet thuis slaapt.” “Je vader heeft alle sterren van de hemel geplukt en ze in jouw ogen gestopt.” Deze zinnen zouden succesvol kunnen zijn, maar volgens datesite Badoo maak je in Nederland de meeste kans wanneer je haar complimenteert met haar oren.

Ik bedenk dit niet zelf, het komt uit de Badoo Compliment Succes Index. De datesite heeft de beste openingszinnen van 200.000 flirtgesprekken geannalyseerd. Een openingszin werd ‘goed’ gevonden wanneer er een reactie op kwam van vier of meer zinnen.

De beste openingszin wereldwijd is een compliment. Wanneer je een vrouw vertelt dat ze mooie lippen heeft, zit je sowieso goed. Maar de site ontdekte dat er grote verschillen zijn per land. Amerikaanse, Franse, Italiaanse en Braziliaanse vrouwen reageren het beste op de tekst ‘Wat ben je mooi gekleed’ terwijl Britse vrouwen complimenten over hun benen met veel enthousiasme ontvangen. Spaanse vrouwen horen het liefst dat hun haar goed zit en Nederlandse en Portugese vrouwen smelten wanneer je ze complimenteert met haar oren. Je leest het goed, met haar oren. Helaas staat er verder geen uitleg bij.

Badoo heeft niet onderzocht met welk compliment mannen het liefste aangesproken worden, maar een compliment over kleding, accessoires of de inhoud van het boodschappenmandje zou voldoende moeten zijn voor een flirt.

Mannen en vrouwen vinden het allebei leuk om op een vriendelijke – niet opdringerige – manier aangesproken te worden. Want zeg nou eerlijk, wanneer iemand je laat merken dat je aantrekkelijk bent, zorgt dit op z’n mist voor een glimlach. En uit zo’n kort en oppervlakkig babbeltje is al af te leiden of er genoeg aantrekkingskracht is om nummers uit te wisselen en eventueel een date te plannen.

Tosca Sel schreef eerder het boek ‘Daten is Meten’ en informatie uit dit boek komt terug in deze blog. Deze post is getikt naar aanleiding van het wekelijkse gesprekje dat Tosca donderdag rond 08:10 uur heeft met Karlijn de Roode van Stadsradio Almere in haar Goedemorgenshow.

09th feb2012

Daten is Meten: Verliefdheid is een toverbal

by toscasel

Daten is Meten

De Romeinen dachten dat verliefd worden alles te maken had met Cupido. Hij schoot pijlen in de harten van mensen om ze verliefd op elkaar te laten worden. Cupido bestaat natuurlijk niet, maar je kunt wel écht van het ene op het andere moment voor iemand vallen.

Wanneer je iemand ontmoet die je extreem aantrekkelijk vindt, zetten je hersenen het proces van verliefd worden in werking. Wat er dan gebeurt is vooral biologisch: er wordt adrenaline, endorfine, dopamine en oxytocine je bloedbaan in gejaagd, waardoor je hart sneller gaat kloppen, er vlinders door je buik fladderen, je kleffe handjes krijgt en je je onverwoestbaar voelt.

Er is uitgebreid onderzoek gedaan naar de hersenen van verliefde mensen. Onderzoekers koppelden proefpersonen aan een scan en legden ze foto’s van hun geliefden voor. Bij het zien van de foto’s werd het hersengebied dat motivatie en beloning activeert en de dopamine-aanmaak reguleert actief. Dopamine zorgt voor een euforisch gevoel, en dat is fijn.

Verliefde mensen willen elkaar zo vaak mogelijk zien om weer van dat fijne gevoel te kunnen genieten. Een kleine kanttekening, drugsgebruikers die verwachten te gaan ‘scoren’ hebben precies dezelfde reactie. Als je ziet hoe junkies compleet gefocust door de straten schuifelen op zoek naar een volgende hit zou je je kunnen afvragen hoe onschuldig verliefdheid eigenlijk is.

Geniet van je vlinders zolang ze er zijn, want voor je het weet zijn ze gevlogen. Onderzoekers van de Italiaanse universiteit van Pavia hebben ontdekt dat verliefdheid ongeveer een jaar aanhoudt, daarna is het gedaan met de pret. Voor 10 procent van de stellen is er iets wonderlijks weggelegd: eeuwige verliefdheid. De Amerikaanse psycholoog Arthur Aron en zijn team van de Stony Brook University in New York ontdekte dat de hersenen van een klein aantal koppels na jaren samenzijn nog steeds even heftig op elkaar reageren als aan het begin van hun relatie.

Tosca Sel schreef eerder het boek ‘Daten is Meten’ en informatie uit dit boek komt terug in deze blog. Deze post is getikt naar aanleiding van het wekelijkse gesprekje dat Tosca donderdag rond 08:10 uur heeft met Karlijn de Roode van Stadsradio Almere in haar Goedemorgenshow.

02nd feb2012

Daten is Meten: Hutspot

by toscasel
De zusjes Schuurman die zingen, acteren en elkaar afwisselen in de Playboy, actrice Halle Berry, acteur Johnny Depp, zangeres Shakira en president Obama. Deze mensen hebben allemaal een ding gemeen: Ze hebben voorouders uit verschillende landen en worden door veel mensen bijzonder aantrekkelijk gevonden.

Kinderen van ouders met verschillende raciale achtergronden worden aantrekkelijker gevonden dan kinderen van ouders met dezelfde raciale achtergrond. En daar is een goede verklaring voor: gemend bloed bloed betekent gemengde genen. En gemengde genen betekent grotere kans op een goede gezondheid.

De Britse wetenschapper Michael Lewis ontdekte dat mensen met gemengde genen vaak succesvol zijn. Het percentage mensen met gemengde genen laag is, maar volgens de wetenschapper zijn zijn oververtegenwoordigd in beroepen waarin de competitie groot is.

Tosca Sel schreef eerder het boek ‘Daten is Meten’ en informatie uit dit boek komt terug in deze blog. Deze post is getikt naar aanleiding van het wekelijkse gesprekje dat Tosca donderdag om 08:10 uur heeft met Karlijn de Roode van Stadsradio Almere in haar Goedemorgenshow.

26th jan2012

Daten is Meten: Wotwentwrong?

by toscasel

‘Het ligt niet jou, het ligt aan mij?’ Hoe vaak heb je die dooddoener al gehoord? En had je er wat aan? Vast niet. Het is zo’n beetje de meest vage verklaring die je kan gebruiken om je relatie mee te beëindigen. Heeft je ex je met een onduidelijke verklaring aan de kant gezet en wil je toch meer weten? Download de ‘Wotwentworing’ app en vraag het hem/haar gewoon.

Op ‘wotwentwrong’ kan je een formulier aanmaken waarin je je ex vraagt wat de precieze reden van de relatiebreuk was. Er zijn 11 verschillende opties om je ex te benaderen, je kan kiezen voor de stijl ‘cool’, maar ook voor ‘filosofisch’. De optie ‘ complimenteus’ begint met de zin ‘Ik vind je geweldig, we hebben het leuk gehad samen, maar er is duidelijk iets gebeurt dat onze relatie veranderde’.Daarna kan je vragen wat je wilde weten en zendt de app het bericht naar je ex, die jou dan flink de waarheid kan vertellen. De makers van de app denken dat ex-lovers via deze site eerder eerlijk zijn over hun gevoelens omdat ze het via een derde persoon – eh, app – brengen. Het digitale vragenformulier zou ook vooral geschikt zijn voor mensen die aan het daten zijn. Wanneer er nooit een derde date komt, is het misschien tijd voor een kleine enquete onder de afhakers.

Mocht je ex geen antwoord willen geven op je vragen. De meest voorkomende redenen om een relatie te verbreken zijn volgens tijdschrift ELLE UK: ontrouw, gebrek aan emotionele steun en slechte sex.

Tosca Sel schreef eerder het boek ‘Daten is Meten’ en informatie uit dit boek komt terug in deze blog. Deze post is getikt naar aanleiding van het wekelijkse gesprekje dat Tosca donderdag om 08:10 uur heeft met Karlijn de Roode van Stadsradio Almere in haar Goedemorgenshow.
19th jan2012

Daten is Meten: Frenemies

by toscasel
Vriendschap is goed voor de mens. Uit verschillende meerjarige onderzoeken blijkt dat mensen met vrienden langer en gezonder leven. Twee onderzoekers van de University of Maryland School of Social Work ontdekten dat het voor koppels belangrijks is om dezelfde vrienden te hebben. Stellen die bevriend zijn met andere stellen, zijn gelukkiger in hun relatie.

In hun boek ‘Two plus Two; Couples and Their Couple Friendships’ beschrijven Geoffrey Greif en Kathleen Holtz Deal hoe het werkt. Stel: De mannen kennen elkaar van het werk en ze spreken buiten het werk af waar hun partners elkaar ook leren kennen. Wanneer het klikt, zien ze elkaar vaker en groeit er een vriendschap. De koppels hebben door hun nieuwe vrienden een gezamenlijke tijdsbesteding en dat is ‘an sich’ al een relatieboost.

Maar er zijn meer voordelen: de wetenschappers ondervroegen 123 stellen die aangaven dat ze elkaar aantrekkelijker vonden sinds ze goed contact kregen met een ander stel. Ook begrepen ze mannen en vrouwen in het algemeen beter en konden ze afkijken hoe andere partners met elkaar omgingen in goede en slechte tijden. De ondervraagden gaven ook aan dat ze met hun vrienden over alles spraken, behalve over geld en seks.

Wanneer je een gelukkige relatie hebt, is het goed om een nieuwe vriendschap even te overdenken. Van een vriendschap met een ander koppel wordt klaarblijkelijk iedereen beter, maar als vrouw kan je niet ‘zomaar’ bevriend raken met de maten van je partner. Onderzoekers van Cornell University ontdekten dat mannen wier vrouw bevriend is met zijn vrienden problemen krijgen tussen de lakens. En daar wordt dan weer niemand beter van.

Bijna een kwart van de ondervraagde mannen had moeite om een erectie te krijgen en te houden wanneer hun partners te close werden met zijn vrienden. Dit komt volgens de onderzoekers doordat de man minder autonomie en privacy heeft en zich minder mannelijk voelt. De onderzoekers raden vrouwen aan hun mannen vooral lekker met hun vrienden af te laten spreken: “Het belangrijkste is dat hij lekker tegen iemand aan kan babbelen die dat niet gelijk aan zijn partner vertelt. Wanneer hij dit regelmatig doet presteert hij beter in bed en vindt hij zijn partner aantrekkelijker.”

Tosca Sel schreef eerder het boek ‘Daten is Meten’ en informatie uit dit boek komt terug in deze blog. Deze post is getikt naar aanleiding van het wekelijkse gesprekje dat Tosca donderdag om 08:06 uur heeft met Karlijn de Roode van Stadsradio Almere in haar Goedemorgenshow.
12th jan2012

Daten is Meten: Recessierelatie

by toscasel

Daten is Meten

Twintig procent van de Nederlanders gaat wel eens vreemd, daarin zit geen verschil tussen mannen en vrouwen. Dat blijkt uit een enquete die weekblad Nieuwe Revu liet uitvoeren onder 518 mensen. Opvallend: hoe hoger het IQ, hoe hoger de drang naar een affaire.

 

Een kwart van de vreemdgangers is hogeropgeleid en de meeste vreemdgangers zijn tussen de 35 en 49 jaar oud. Volgens het blad is dit heel logisch: “Als twintiger ben je bezig met ‘wat je wilt  in het leven. Van je dertigste tot je veertigste ga je alles vormgeven. Dan is het logisch dat je op je veertigste terug gaat kijken en je achter je oren krabt.”

In 2005 bleek uit seksonderzoek van Durex dat 31 procent van de Nederlanders vreemd gaat, dat percentage is dus flink gedaald. De oorzaak is de crisis. Een op de vijf mensen die Nieuwe Revu ondervroeg, gaf volmondig toe dat ze hun relatie niet verbreken omdat ze dat niet kunnen betalen. In je eentje achterblijven in het koophuis waar je eerst met je gezin woonde, is voor veel mensen onbetaalbaar. En volop het datecircuit in met een AOW’tje is ook een flinke uitdaging.

Tosca Sel schreef eerder het boek ‘Daten is Meten’ en informatie uit dit boek komt terug in deze blog. Deze post is getikt naar aanleiding van het wekelijkse gesprekje dat Tosca donderdag om 08:06 uur heeft met Karlijn de Roode van Stadsradio Almere in haar Goedemorgenshow.

Twitt
05th jan2012

Daten is Meten: Sexy Stem

by toscasel
Daten is Meten De lage stemmen van Barry White en de dj’s Jeroen van den Nieuwenhuyzen en Gerard Ekdom geven vrouwen knikkende knieën. Van mannen met een lage stem wordt gedacht dat ze dominant, sterk en een goede leider zijn. Die eigenschappen maken hem de perfecte partner en een goede vader.  Maar wat die vrouwen vast niet weten, is dat mannen met een lage stem minder vruchtbaar zijn. 

Uit een Australische studie onder 54 mannen blijkt dat mannen met de meest sexy stemmen, het slechtste zaad produceren. Het aantal spermacellen in hun kwakje is lager dan dat van mannen met een minder aantrekkelijke stem. Dit heeft volgens de onderzoekers allemaal te maken met het hormoon testosteron. Dat zorgt ervoor dat de stem lager wordt, maar remt ook de spermaproductie. 

Welke vrouwenstem mannen het aantrekkelijkst vinden, hebben wetenschappers nog niet helemaal uitgedokterd. Mannen hebben een zwak voor de hese stemmen van Katja Schuurman en Manuela Kemp. Dit is volgens biologen gemakkelijk te verklaren: opgewonden vrouwen hebben ook een hese stem en dat wordt dus aantrekkelijk gevonden. Net als roze volle lippen, rode wangen en vergrote pupillen.   

Uit een onderzoek van de University of California blijkt juist dat mannen iets hogere vrouwenstemmen aantrekkelijker vinden. Wanneer vrouwen vruchtbaar zijn, stijgt hun stem iets. Dat is om mannetjes te lokken. En dat werkt! De onderzoekers lieten een aantal vrouwen een paar keer per maand op band tot 10 tellen. Ze onderzochten de stem en vroegen mannen wanneer zij haar het meest aantrekkelijk vonden. De mannen konden de vruchtbare vrouwen er gemakkelijk uitkiezen, want ze kozen allemaal voor de iets hogere stem. 

Tosca Sel schreef eerder het boek ‘Daten is Meten’ en informatie uit dit boek komt terug in deze blog. Deze post is getikt naar aanleiding van het wekelijkse gesprekje dat Tosca donderdag om 08:06 uur heeft met Karlijn de Roode van Stadsradio Almere in haar Goedemorgenshow.
Twitt
29th dec2011

Daten is Meten: De aanhouder wint

by toscasel

Vorige week dinsdagavond was er een spannend datingmoment op tv. Tijdens de Nova College Tour vroeg een studente Mark Rutte ten huwelijk. Voor een kleine miljoen mensen ging ze met de billen bloot, ze wendde zich tot de premier en zei: “Ik zie u vaak op tv en vraag me dan af hoe het komt dat u nog geen vriendin heeft. Ik denk dat wel meer vrouwen dat hebben en daarom wil ik er werk van maken. Wil je met me trouwen?” Rutte vroeg haar d’r cv in drievoud op te sturen en lachte het verzoek verder netjes weg.

Dit gedrag verwacht je van mannen, niet van vrouwen. We kennen allemaal wel één man die denkt dat God hem op aarde heeft gezet om vrouwen te plezieren. Vaak is hij qua uiterlijk niet echt ‘god’s gift to woman’, maar doet enorm zijn best om dit zo hard mogelijk te negeren. Als een vrouw naar hem kijkt, is ze verliefd. Als ze daarbij een hand door d’r haar haalt, heeft ze zin in hem en wanneer ze haar benen over elkaar heen slaat weet hij het zeker: ze wil hem. Nu! Hoe vaak hij ook afgewezen of genegeerd wordt, hij geeft niet op. Hij ademt in, hij ademt uit en kiest een volgend slachtoffer uit om te versieren.

Psychologen van het Williams College in Massachuttes ontdekten dat moeder natuur het beoordelingsvermogen van mannen een beetje heeft aangepast op het vlak: hoe aantrekkelijk vindt een vrouw mij? Niet omdat ze het leuk vindt om mannen een blauwtje te laten lopen, maar om hem zoveel mogelijk kansen te geven om zich voort te planten. Onderzoekster Carin Perilloux legt uit: “Er zijn twee manieren waarop je als man de mist in kan gaan. Je kan denken ‘wow, ze is in me geïnteresseerd’ en dat is ze dan niet. Dan kost het ze slechts een deuk in hun ego. Ze kunnen ook denken dat vrouwen niet geïnteresseerd zijn en geen move maken en daardoor een kans op voortplanting missen. En dat is een grote verliespost voor de evolutie.”

Nou wil ik het agressieve flirtgedrag dat een aantal mannen – en klaarblijkelijk sommige vrouwen – vertonen niet aanmoedigen, maar uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de aanhouder wint. Onderzoekster Perilloux ontdekte dat de mannen die de meeste versierpogingen deden meer uiteindelijk meer succes hadden dan de mannen die hier wat spaarzamer mee waren.

Tosca Sel schreef eerder het boek ‘Daten is Meten’ en informatie uit dit boek komt terug in deze blog. Deze post is getikt naar aanleiding van het wekelijkse gesprekje dat Tosca donderdag om 08:06 uur heeft met Karlijn de Roode van Stadsradio Almere in haar Goedemorgenshow.

Twitt
23rd dec2011

Daten is Meten: Kurkdroge kerst

by toscasel

It’s the most wonderfull time of the year, maar niet tussen de lakens. Uit verschillende online enquetes blijkt dat er tijdens de feestdagen maar weinig wordt gesext. Drie kwart van de Nederlanders geeft aan dat er tussen Kerst en Oud en Nieuw minder sex te hebben dan normaal. Aangezien de gemiddelde Nederlander het 104 keer per jaar doet, kunnen we er met gemak vanuit gaan dat er de komende dagen alleen de kurken knallen.

Te veel eten, te veel drinken en te weinig tijd met de partner zijn de meest gegeven redenen voor de tijdelijke onthouding. De feestdagen schijnen voor veel mensen ook hét moment te zijn om oude familieruzies op te rakelen en ook daar krijgt niemand zin van.

Vrouwen geven aan dat ze – eventueel misschien als de wind goed staat ze niet dronken zijn en er geen ruzie in de tent is – wel warm lopen voor sexy cadeautjes onder de kerstboom. Parfum, sieraden en spannende lingerie hebben een positieve invloed op het vrouwelijk libido. Volgens onderzoek van het Britse warenhuis Debenham hebben vrouwen wat betreft dat ondergoed pech. Steeds minder mannen geven een pikant setje Kerstrood ondergoed cadeau. Er wordt nog wel ondergoed gekocht, maar dat is paars en mag het label pikant eigenlijk niet dragen. De eurocrisis heeft blijkbaar ook in de slaapkamer toegeslagen.

Tosca Sel schreef eerder het boek ‘Daten is Meten’ en informatie uit dit boek komt terug in deze blog. Deze post is getikt naar aanleiding van het wekelijkse gesprekje dat Tosca donderdag om 08:06 uur heeft met Karlijn de Roode van Stadsradio Almere in haar Goedemorgenshow.

Twitt
15th dec2011

Daten is Meten: Sex op de eerste date?

by toscasel

Generaties vrouwen zijn opgevoed met het idee dat je met sex moet wachten. Lang moet wachten. Soms zelfs tot het huwelijk. Want vrouwen die makkelijk hun benen spreiden, zijn nou eenmaal geen geschikte echtgenoten. En daar zat ook wel wat in, want wie wil de dochter van de bakker nog als het hele dorp weet dat ze al met de zoon van de slager, de schillenboer en de SRV-man is geweest? Nee, die losbol moet je niet hebben.

Tot de jaren ’70 was het niet normaal dat een vrouw op zichzelf ging wonen. Hoe ging ze dat in hemelsnaam betalen? Mannen zorgden voor het inkomen, vrouwen voor het huishouden. Een vaste relatie was dus zo’n beetje de enige weg uit het ouderlijk huis. Dus je bleef van onbesproken gedrag, vond een vriend, trouwde, ging samenwonen, maakte kinderen en leefde nog lang en gelukkig.

Je benen bij elkaar houden tot de trouwdag is niet meer ‘nodig’. Door het internet en de auto/trein kunnen we onze partners aan de andere kant van het land vinden en door goede anticonceptie is seks ook niet zo risicovol meer. Wachten tot het huwelijk gebeurt nog dus nog maar weinig, maar in de regel wordt de liefde – naar mijn weten – meestal niet voor de derde date geconsumeerd. Tenminste, dat dacht ik. Was I wrong or was I ouderwetsch?

Volgens onderzoek van casual-seksdatesite C-date.nl duikt de de helft van de Nederlanders op de eerste date de koffer in of hebben ze wel eens een sexdate gehad. In 27% van de gevallen leidt dat avontuurtje tot een stabiele relatie. ‘Serieuze’ datingsite Parship.nl schrijft op haar website dat leden na gemiddeld drie dates een partner vinden. Of hun leden op die dates sex met elkaar hebben en of dat het aantal dates tot vaste verkering beïnvloedt, staat er niet bij. Als je de cijfers moet geloven zou kunnen concluderen dat een potje stomende horizontale bedsport als afsluiter van je date een vaste relatie niet in de weg zit.

Hoe geloofwaardig het onderzoek van C-date is, blijft een beetje de vraag. Wij van WC-eend, adviseren immers WC-eend. Uit een onderzoek aan de religieuze Birmingham Youth University blijkt dat je het beste met sex kan wachten tot na het huwelijk.  Stellen die dit doen hebben volgens hen uiteindelijk een sterkere relatie. De onderzoekers stellen ook dat 15 procent van de mensen die wacht, meer tevreden over de kwaliteit van de vrijpartijen. Een opvallend statement voor mensen zonder vergelijkingsmateriaal, maar dat terzijde. Wanneer hetzelfde onderzoek naar de Universiteit van Amsterdam gedaan zou zijn, zou de uitkomst waarschijnlijk heel anders zijn.

Het gesprek terugluisteren kan hier: Audiofragment_Goedemorgenshow

Tosca Sel schreef eerder het boek ‘Daten is Meten’ en informatie uit dit boek komt terug in deze blog. Deze post is getikt naar aanleiding van het wekelijkse gesprekje dat Tosca donderdag om 08:06 uur heeft met Karlijn de Roode van Stadsomroep Almere in haar Goedemorgenshow.

Twitt
Pagina's:12»