08th feb2012

Faqt: ‘Datingsites werken niet’

by toscasel

Foto: Flickr.com/Captain Librarian

Datingsites beweren allemaal hetzelfde: wanneer jij je gegevens invult, vinden zij een geschikte partner voor je. Dat kunnen die sites wel mooi zeggen, maar volgens professor Eli Finkel van de Northwestern University is dit onzin. Hij bestudeerde 400 wetenschappelijke onderzoeken naar online-daten en ontdekte dat je kansen op het vinden van je ware liefde in de kroeg even groot zijn als op een datingsite.

Finkel: “Online daten is een geweldige manier om anderen te ontmoeten, maar er zijn twee problemen: profielen onthullen bijna niets over iemand en de grote hoeveelheid profielen zorgt ervoor dat mensen het maar opgeven. De algoritmes die datingsites gebruiken om potentiele partners te ‘matchen’ zijn onzin, legt de psychologie professor uit. Ze brengen het aantal keuzes naar beneden.

Een groot aantal datingsites claimt geschikte partners te selecteren op basis van eigen onderzoek. Die onderzoeken zijn volgens de professor niet objectief of wetenschappelijk. Finkel: “We hebben de literatuur bekeken en kunnen concluderen dat die onderzoeken nergens op gebaseerd zijn.”

Er wordt al 80 jaar wetenschappelijk onderzoek gedaan naar relaties. Volgens Finkel is in die tijd alleen bewezen dat je niet op basis van gegevens kan voorspellen of mensen elkaar aantrekkelijk vinden. Pas wanneer ze elkaar ontmoeten – voor een kop koffie bijvoorbeeld – weten ze of ze elkaar aantrekkelijk vinden en of er kans is op een relatie.

Lees hier meer Faqt-artikelen van Tosca.  

02nd feb2012

Faqt : Vrouwen hebben ‘goed’ geheugen

by toscasel

Vrouwen hebben een uitstekend geheugen voor leuke dingen, vervelende dingen vergeten ze het liefst zo snel mogelijk. Dat doen ze niet expres, zo werken hun hersenen nou eenmaal. Onderzoekers van de University of Montreal ontdekten dat het vrouwelijk geheugen stagneert wanneer het nare of emotionele herinneringen op moet slaan. Mannen hebben hier geen last van.

Foto: Flickr.com/'smil

De onderzoekers sloten mannen en vrouwen aan op een EEG monitor – een apparaat dat hersenactiviteit meet – en lieten hen plaatjes zien. De plaatjes hadden verschillende emotionele ladingen: op sommige stonden kittens op andere nare oorlogsbeelden. Wanneer de proefpersonen een plaatje al eens eerder hadden gezien, moesten ze op een knop drukken. Hierdoor konden de onderzoekers zien welke plaatjes het beste werden onthouden.

Vrouwen onthielden plaatjes die naar en enorm emotioneel waren het slechtst. Onderzoeker Marc Lavoie verklaart: “Negatieve emoties verstoren het geheugen van de vrouw. Onze test toont voor het eerst aan dat vrouwen slecht aan kunnen geven of ze emotionele foto’s eerder hebben gezien. Ook laat deze test zien dat vrouwen een goed geheugen hebben voor fijne herinneringen, beter dan mannen.”

Emotie, en dan vooral negatieve emoties, hebben bij mannen juist het tegenovergestelde effect. Uit het onderzoek, dat gepubliceerd is in de International Journal of Psychophysiology, blijkt dat hun geheugen juist beter wordt wanneer ze nare dingen zien. Mannen hoeven nu niet te gaan juichen, uit eerder onderzoek blijkt dat – vooral dikke – mannen minder lang van hun goede geheugen kunnen genieten dan vrouwen.

 Lees hier meer Faqt-artikelen van Tosca.  

25th jan2012

Faqt: Heb jij het licht gezien?

by toscasel

Honderden Nederlanders hebben gisteravond naar de lucht zitten staren, ze hoopten een glimp op te vangen van het Noorderlicht. Helaas was het op veel plekken bewolkt. Op Twitter was het onderwerp uren trending door een geweldige zonsondergang op Texel. Men hoopte op meer, maar kwam bedrogen uit.

Noorderlicht, officiele naam: Aurora Borealis, is normaal gesproken alleen in de buurt van de Noordpool te zien. Maar Noord-Europa, waar onder Engeland kon de afgelopen dagen ook meegenieten van het lichtspektakel. Op deze kaart van de Britse krant The Guardian kan je zien waar het groene licht is waargenomen. Ondanks het wolkendek hebben twee Nederlanders – en een eenzame Spanjaard – het groene licht gezien.

Het noorderlicht is de afgelopen dagen wat groter dan normaal doordat de zon zo actief is. Rond 20 januari waren er zonnevlammen. Een zonnevlam is een explosie van superheet plasma. Door die explosie worden grote aantallen protonen, elektronen en ionen de ruimte in geslingerd. In dit geval richting de aarde. Het licht ontstaat doordat elektrisch geladen deeltjes botsen met de atmosfeer.

Zonnevlammen zorgen trouwens niet alleen voor mooi licht, ze kunnen ook nare gevolgen hebben. Ze hinderen mobiele telefonie en het vliegverkeer.

Lees hier meer Faqt-artikelen van Tosca.  

28th dec2011

Faqt: ‘Bijna alle mobieltjes te hacken’

by toscasel

Op de Chaos Computer Club, een hackersbijeenkomst in Berlijn, hebben Karsten Nohl en Sylvian Munaut dinsdagavond voor de tweede keer bewezen dat veel mobiele netwerken niet veilig zijn. In 2009 bewezen de heren al dat bijna iedereen af te luisteren is en nu laten ze zien dat mobiele telefoons makkelijk te hacken en te kopiëren zijn. En dan hebben we het niet over een telefoon per keer, maar over honderdduizenden tegelijk. En hackers hoeven ook niet in de buurt te zijn, het kan tot op 35 kilometer afstand.

Foto Flickr.com/phossil

Nohl en Munaut kunnen met een zeven jaar oude Motorola telefoon en gratis te downloaden software inbreken op het GSM netwerk. De voorloper van het G3 netwerk waar het merendeel van de wereld nog over belt. Met een paar klikken krijgen ze toegang tot telefoonnummers, voicemailberichten en sms’jes en kunnen ze de telefoons gebruiken om ongemerkt mee te bellen en sms’en.

Criminelen kunnen betaalnummers en sms-diensten opzetten waarmee ze nietsvermoedende mensen veel geld uit hun zak kloppen. Een veel gebruikte oplichterstruc is mensen een sms’je of e-mail sturen waarin ze vragen een bepaald betaalnummer te bellen om bijvoorbeeld een prijs te incasseren. Terwijl het slachtoffer zich minutenlang door ingesproken bandjes heen werkt, worden de rekeningen van de criminelen gevuld.

Wanneer je zonder te hacken wil oplichten, moet je mensen overhalen zelf in te bellen. Maar wanneer je duizenden telefoons tegelijk kan kopiëren en overnemen, stroomt het geld met bakken tegelijk binnen. En als gebruiker heb je niets in de gaten, tot je een schrikbarend hoge telefoonrekening op de deurmat vindt.

De mannen onderzochten wereldwijd 31 mobiele netwerken en vooral onze zuiderburen hebben pech. De drie grootste Belgische netwerken Belgacom, Mobistar en Base zijn enorm kwetsbaar. Door ‘randomization’, het versturen van willekeurige signalen tussen telefoon en zendmast, zijn de mobieltjes veel moeilijker te kraken. Weinig netwerken hebben de moeite genomen dit te doen. Swisscom in Zwitserland, T-Mobile in Duitsland en Vodafone in Groot-Brittanië hebben hun netwerken wel goed beveiligd. Over Nederlandse netwerken hebben Nohl en Munaut nog niets gezegd.

Lees hier meer Faqt-artikelen van Tosca.  

20th dec2011

Popmuzikanten leven korter

by toscasel

Jimi Hendrix (1942-1970), Kurt Cobain (1967-1994) en Amy Winehouse (1983-2011) zijn er het, eh, niet-levende bewijs van: popsterren leven korter dan ‘gewone’ mensen. Peter de Leeuw van Het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde ging op onderzoek uit en ontdekte dat muzikanten geen voorkeursleeftijd hebben om te sterven, maar wel twee tot drie keer eerder sterven dan anderen.

Amy Winehouse

Sommige mensen geloven dat échte muzikanten hun 28e verjaardag nooit vieren. Ze zouden namelijk ten prooi vallen aan ‘The curse of 27‘. Het laatste slachtoffer van de vloek: Amy Winehouse. De Leeuw ploegde stapels literatuur door en concludeerde dat de gemiddelde Europese popartiest op zijn of haar 37e overlijdt. Amerikaanse ‘concullega’s’ leggen het loodje in hun 41e levensjaar.

De afgelopen vijftig jaar is er vooruitgang geboekt: popartiesten worden steeds ouder. In de eerste 3 tot 25 jaar na het bekend worden, overlijden de meeste sterren. Diegenen die hun zilveren popsterrenjubileum halen, overlijden weer zo’n beetje gelijk met de ‘normale’ mens.

Qua doodsoorzaak is er een groot verschil tussen Europa en Amerika. Hier overlijden de meeste rockers aan een overdosis drugs of alcohol. In Amerika kosten vooral hart- en vaatziektes en kanker de sterren hun leven. Artiesten komen ook opvallend vaak om het leven door ongelukken. Zo hebben we onder anderen John Denver r&b-zangeres Aaliyah die het leven lieten ‘on a jet plane’, Jeff Buckley die verdronk en James Dean die overleed bij een auto-ongeluk. Slechts drie procent van de sterren maakt zelf een einde aan zijn of haar leven.

Het artikel over de mortaliteit van popsterren kan je hier teruglezen.

Lees hier meer Faqt-artikelen van Tosca.  

17th okt2011

‘Vincent van Gogh is vermoord’

by toscasel

Vincent van Gogh is vermoord door een cowboy met een kapot pistool, dat schrijven biografen Steven Naifeh en Gregory White Smith in hun vuistdikke biografie ‘Van Gogh: The Life’ die vandaag uitkomt. De BBC heeft het boek al gelezen en deelt het grootste nieuws uit het boek alvast met ons.

Zelfportret Vincent van Gogh 1887

Op de basisschool leer je dat zonnebloemenschilderaar Van Gogh geen vrolijk leven leidde. Hij was depressief, sneed zijn eigen oor af en pleegde op 37-jarige leeftijd zelfmoord. Hij is nu een wereldberoemde kunstenaar met een eigen museum, maar bij leven verkocht hij slechts één werk. Volgens de geschiedenisboeken probeerde Van Gogh op 27 juli 1890 zelfmoord te plegen door zich met een pistool door zijn hart te schieten. Hij miste en overleed twee dagen later in het Franse Auvers-Sur-Oise aan inwendige bloedingen.

In tien jaar hebben biografen Naifeh en White Smith met hulp van 20 onderzoekers en vertalers 28.000 brieven, documenten en krabbels gelezen en zo het leven, en dus ook de laatste dagen, van de kunstenaar gereconstrueerd. Ze schrijven: Van Gogh logeerde in de Auberge Ravoux van waaruit hij de tarwevelden in kon lopen om te schilderen. Twee broers van 16 jaar hadden op 27 juli 1890, tussen het cowboytje spelen door, met Van Gogh gedronken. Een van de jongens, ene Rene Secretan, heeft Van Gogh per ongeluk doodgeschoten. Men wist dit, maar Van Gogh heeft de jongens beschermd door te doen alsof hij de hand aan zichzelf had geslagen. Hij zou hebben gezegd: ‘Beschuldig niemand, ik zelf wilde er een einde aan maken’.

Het is niet de eerste keer dat onderzoekers Vincent van Gogh’s verleden herschrijven. In 2009 publiceerden de Duitse historici Hans Kaufmann en Rita Wildegans hun boek ‘Van Goghs Ohr’ waarin te lezen viel dat de kunstenaar zijn eigen oor niet heeft afgesneden. Het algemeen bekende verhaal is dat Van Gogh op 23 december 1888 zijn oor met een scherp scheermes afsneed na een ruzie met de bekende schilder Paul Gauguin. De historici herlazen politierapporten, getuigenverklaringen en brieven en ontdekten dat Paul Vincent’s oor in een ruzie heeft afgeslagen met een degen.

Dit artikel verscheen op www.faqt.nl en in de Metro.
Lees hier meer Faqt-artikelen van Tosca.